Nyliberalismen innebär en katastrof | Sverigedemokraterna i Hedemora

Nyliberalismen innebär en katastrof

En betydande del av flyktingproblematiken kan förklaras med u-ländernas relativa fattigdom.Denna fattigdom förstärks av en rådande ekonomisk åskådning som bygger på nyliberalismen och globalisering. De industrialiserade länderna, i den rika delen av världen, tillämpar en politik som i mera eller mindre grad har anpassats till denna värdegrund.

Den pågående globaliseringen, med avregleringar av marknaderna, förstärker de underliggande orsakerna till u-ländernas fattigdom. Problemen för u-länderna är framför allt följande faktorer:

• naturtillgångarna: olja, strategiska mineraler etc., kontrolleras ofta av multinationella storföretag.
• demografin: hög nativitet.
• konjunkturkänslighet: ensidigt beroende av prisernas fluktuationer på de internationella råvarumarknaderna.
• miljöförstöring: rovdrift av naturresurser och att flera u-länder blivit dumpningsplats av sopor från i-länderna.
• Den internationella finanskrisen

U-länderna är utlämnade till de multinationella företagen, vilka agerar inom ramen för en global spekulationsekonomi. Det medför att lokala ekonomier och samhällen slås sönder, vilket också leder till norm och kultur upplösning. Den nyliberala ideologin ger upphov till att det skapas motsättningar, och uppkomsten av en rotlös och identitetslös befolkning som endast blir konsumenter i en amerikaniserad Coca Cola kultur.

Lösningen på u-ländernas fattigdom ligger definitivt inte i att de utvecklade länderna skall mottaga ett växande befolkningsöverskott ifrån den tredje världens länder. Detta synsätt delades av den tidigare socialdemokratiska regeringen under Ingvar Karlsson (prop.1990/91:195).

Innebär då den västerländska utvecklingsmodellen ett alternativ för u-länderna? Indien och Kina har tagit viktiga steg för att minska det teknologiska beroendet av i-länderna. Situationen måste under alla omständigheter stabiliseras i u-länderna. Detta bör ske genom att:

• ekonomisk utveckling anpassas till lokala förutsättningar
• naturtillgångarna bör stå under nationell kontroll
• internationell ekonomisk hjälp liknande Marshall hjälpen erbjuds u-länderna.

En reglerad social marknadsekonomi, inom ramen för en internationell ekonomi, med förvaltarskaps ansvar och lokalförankring är ett alternativ till nyliberalismen och dess extrema förespråkande av globalisering. Det är också viktigt att skydda jordbrukssektorn, statliga subventioner är en viktig del för att kunna upprätthålla en beredskap för framtida kriser, livsmedelsbrist.

Lars E. Gustafsson

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.